07/02/2017

San Francisco, Liubliana, Imola i Milà enceten el Fòrum #wasteinprogress de Girona amb els seus casos d’èxit en reciclatge

Les ciutats, referents en recollida selectiva, han animat els assistents, representants de molts municipis i empreses del sector, a seguir el seu exemple.

Al voltant de 400 persones han assistit a la primera edició del Fòrum Internacional de Gestió de Residus Municipals que s’allargarà fins aquest dimecres.

El Fòrum Internacional de Gestió de Residus Municipals, #wasteinprogress, que es celebra fins el 8 de febrer al Palau de Fires de Girona, ha engegat aquest matí amb 400 assistents provinents, la majoria, d’institucions, ajuntaments i empreses del sector, de diferents punts de l’Estat espanyol i Andorra. Els primers ponents de la jornada han presentat els casos d’èxit de les seves ciutats i han instat a la resta de municipis a prendre’n exemple. La ciutat nord-americana de San Francisco ha estat l’encarregada de donar el tret de sortida a les ponències Ciutats in Progress, que compten amb la conducció del meteoròleg Francesc Mauri. Soko Made, del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de San Francisco, ha explicat als assistents el model de recollida que funciona a San Francisco i que ha esdevingut un èxit ja que han aconseguit reciclar un 80% dels seus residus. Aquesta ciutat ha simplificat la recollida en tres úniques fraccions: orgànica, resta (rebuig) i reciclables. Es tracta d’un model que facilita la comprensió per part del ciutadà i que optimitza el servei de recollida. A més a més, segons ha explicat Made, “hem implantat un pagament per generació basat en el volum dels contenidors resta (rebuig)”. Les claus de l’èxit d’aquesta ciutat són: la implicació per part dels ciutadans i els ens, els incentius que rep la població, l’educació que es dona, la inspecció i les polítiques (ordenances) que fan possible el model. La jornada ha continuat amb la ponència de Liubliana de la mà de Janko Kramzar i Nina Sankovic, de l’empresa púbica de recollida SNAGA. La ciutat eslovena ha estat designada durant el 2016 l’European Green Capital per tenir els millors resultats en recollida selectiva de tot el continent. Actualment reciclen un 65% dels seus residus i ho fan, tal com han detallat els ponents, amb un sistema de recollida porta a porta de quatre fraccions a una part de la ciutat i, a la resta, utilitzen contenidors soterrats amb control d’accés electrònic. Han posat èmfasi en la bona estratègia de comunicació que hi ha hagut al darrere del procés d’implantació. Liubliana utilitza les xarxes socials, el contacte personal i l’storytelling per transmetre missatges clars. Les seves campanyes es basen, sobretot, en fomentar la reutilització, en denunciar el malbaratament alimentari i en conscienciar sobre el consum ètic.

Llegir més aquí

 

Associats a
© Fira de Girona
Palau de Fires. Pg. de la Devesa, 34 - 36. E-17001 GIRONA - Tel +34 972 419 100 - Fax +34 972 208 974 - info@firagirona.com